miercuri, mai 28, 2008

Firefox 3 Review

Firefox 3 a ajuns in stadiul de Release Candidate. E mai rapid, mai sigur si are implementate o serie de noi facilitati. Merita oare sa incepem sa-l folosim?

Primul lucru pe care l-am observat dupa ce am instalat Firefox 3 e viteza de pornire. Engine-ul de JavaScript a fost rescris, astfel ca aplicatiile care folosesc Ajax, cum ar fi Gmail, ruleaza mult mai repede. Si memoria e folosita mult mai optimizat, Firefox 3 consumand considerabil mai putina memorie.

S-a lucrat foarte mult si la facilitati de ergonomie. Enervanta caseta de dialog care intreba utilizatorul daca doreste sa ii fie retinuta parola a fost mutata discret in partea de sus, astfel incat pagina poate fi folosita imediat dupa logare in caz ca utilizatorul nu doreste sa ia o actiune referitoare la retinerea parolei.Totodata addons-urile se pot instala mai repede, intrucat nu se mai face verificarea addons-urilor de pe site-uri third-party. Download managerul a fost si el imbunatatit, existand posibilitatea de resume a download-urilor. Tot la capitolul ergonomie poate fi incadrat si noul sistem de update, care lucreaza foarte discret, utilizatorul fiind anuntat sa dea restart pentru a finaliza update-ul la ultima versiune.

La capitolul facilitati noi, exista o serie de functii care fac navigarea mai usoara si mai confortabila. Address bar-ul are o functie de auto complete, putandu-se introduce cuvinte din title, tagu-uri sau url si fiind afisate toate link-urile care match-uiesc cu respectivul cuvant. Managerul de book-mark-uri a fost si el semnificativ imbunatatit.

Managerul de Bookmark-uri a fost semnificativ imbunatatit. Un nou buton a fost introdus in address bar, pentru ca bookmark-urile sa fie facute prin apasarea unui singur buton. Mai mult, la dubla apasare a acelui buton se pot asocia taguri unui bookmark. Totodata, bookmarks-urile pot fi organizate dupa taguri, facand mai usoara cautarea lor.

In noua versiune addonurile pot fi instalate direct din managerul de add-onuri. Tototdata, pluginurile(cum ar fi Flash Playerul) pot fi gestionate tot de acolo.

Functia de zoom are acum o noua facilitate, si anume accea de a mari pagina cu totul(inclusiv imaginile si layout-ul). De asemenea, poate fi configurat si vechiul mod de zoom, doar asupra textului.

Stabilitatea si securitatea sunt un alt punct forte al Firefox 3. In perioada cat l-am folosit nu am intampinat nici un crash, si asta tinand cont de faptul ca am folosit versiuni de testare.

Singura problema inca nerezolvata a Firefox 3 este cea a compatibilitatii unor extensii. Unele pot fi convertite prin simpla editare a fisierului manifest si schimbarea numarului versiunii de Firefox cerute. Totusi, aceasta tehnica nu merge pentru extensiile mai complexe, cum ar fi Google Toolbar.

Din punct de vedere al testelor, Firefox 3 trece cu succes testul Acid 2 si completeza la 71/100 testul Acid 3. Totusi trebuie tinut cont de faptul ca Acid 3 foloseste feature-uri pe care foarte putine site-uri web le folosesc.

Asa ca treceti la Firefox 3 daca toate extensiile pe care le folositi sunt compatibile. Daca nu, macar jucati-va cu el, si o sa vedeti cat de rapid poate fi.

Niciun comentariu: