miercuri, ianuarie 07, 2009

Messenger sub Linux

Una din aplicatiile de care multi sunt ingrijorati in momentul in care vor sa treaca de pe Windows pe Linux sunt cele de Instant Messenger. Aici ar putea fi enumerate: Yahoo Messenger, MSN Messenger, Google Talk, Skype, Aol Instant Messenger.

Linux ofera o serie de solutii alternative pentru a putea pastra conectivitatea cu aceste aplicatii. Unele din ele nu suporta toate feature-urile de pe windows, dar intr-un fel asta le face si mai puternice, economisind putere de procesare si RAM.

Ca orice in Linux, exista mai multe alternative. Cele mai populare sunt Pidgin (in versiunile anterioare numit Gaim) si Kopete. Primul e caracteristic GNOME, al doilea KDE, insa ambele pot fi rulate in oricare din medii. Ambele au conectivitate cu toate protocoalele enumerate mai sus si ambele permit rularea unei singure aplicatii pentru a avea acces la toate conturile. Practic, printr-un singur program suntenti conectat la toate conturile, chiar si daca aveti mai multe conturi pe acelasi protocol. In plus, ambele sunt pluginabile, o serie de entuziasti avand deja dezvoltate diverse pluginuri pentru ele (cum ar fi emoticon-uri noi, instrumente de criptare a conversatiei, roboti de autoraspuns, etc).

Marele impediment al acestor aplicatii este lipsa feature-urilor de voce si video. Dar acest impediment este rezolvat de Skype, care are o versiune de Linux aproape la fel de performanta cu cea de Windows.

Linux face ceea ce stie mai bine in materie de IM, in sensul ca pastreaza lucrurile simple si in acelasi timp ofera puterea feature-urilor utile.

Iata adresele unde se pot gasi mai multe informatii si downloada ultimele versiuni:

PidGin: http://www.pidgin.im
Kopete: http://kopete.kde.org/
Skype for Linux: http://www.skype.com/intl/en/download/skype/linux/choose/

Un comentariu:

Iordache Catalin spunea...

Baieti sunteti buni! Postati articole foarte bine argumentate! Jos palaria! Nota 10! Felicitari!

http://www.vacanta-calatorii.blogspot.com