sâmbătă, august 30, 2008

Acer Aspire One - Linpus Linux Review

De cand au aparut Asus EeePC-urile, am salivat dupa un calculatoras care aproape ca incape in buzunarul de la piept, cantareste mai putin decat portofelul meu(Acer Aspire One are 800 de grame, portofelul meu are mai mult dar din pacate nu datorita banilor) si costa si foarte putin (deja am mentionat starea portofelului). Primele Eee PC-uri au monitor de 7 inchi, cu rezolutie de 800x480, deci foarte putin, si vin si cu Xandros Linux, o versiune userfriendly de Debian, cu procesor la 900 Mhz, 512 RAM si 4GB solid state drive-ul, ceea ce e un pic cam putin pentru mine. Asa ca am mai asteptat. Succesorii acestora, au ecran ceva mai mare,rezolutie 1024x600, procesor Intel Atom la 1.6 Ghz, 1 GB RAM si solid state drive sau hard disk, deci cu o capacitate de stocare rezonabila,incepand cu 8GB si terminand cu 80GB, si bineinteles sa nu uitam starea portofelului meu plin cu orice in afara de bani, pretul fiind in jur de 1400 RON. Se incadreaza si dupa aceasta specificatie!
Dar .....
E intotdeauna un "dar"! Sau cum se spune in engleza: "Everybody has a but!"
Problema e cu driverii, sunt un picut cam lock-ati, iar Xandros, nu e chiar distributia mea de Linux preferata, mai ales dupa targul de patente cu $M. Deci nu prea e 100% opensource, si sunt problemute mici daca instalezi alte distributii de Linux mai serioase. O dezamagire mare pentru mine a fost si ca Asus a inceput sa vanda Eee PC-urile cu winXP. Dar banuiesc ca au fost constransi de $M. Nu e chiar prima data cand $M constrange.
Asa ca ....
(si abia acum incepe partea interesanta)
Am asteptat un pic sa scoata si concurenta ceva asemanator si sa fie complet OpenSource.
Evident, nu e nici o legatura intre asteptatul concurentei de a scoate un produs 100% OpenSource, venitul din vacanta, facut bugetul dupa vacanta, si greutatea portofelului mentionat mai devreme dupa plata darilor catre minunatele banci. Serios nu e!
Si evident, Acer l-a lansat si-n Romania pe Aspire One.
Acesta vine in doua optiuni:
* 512 RAM, Intel Atom la 1.6 Ghz, SSD de 8 Gb, 800 grame, ecran de 8.9" cu 1024x600 - in jur de 1100 RON
si
* 1024 RAM, Intel Atom la 1.6 Ghz, HDD de 12 Gb, 1200 grame, ecran de 8.9" cu 1024x600 - in jur de 1200 RON
Cu Linpus Linux sau winXP.
Eu am cumparat a doua varianta hardware, evident cu Linux.
Evident ca am cerut model pe culoarea albastru inchis (Saphire) si evident ca am primit unul White. Dar nu-i nimic, ca oricum arata super!
Hardware-ul e super, citisem in review-uri de baterie ca tine cam 3 ore, 2-2.30 daca te uiti la filme. Nu ma deranjeaza. Chiar de loc. Acasa am priza, si la sapa la fel. In parc daca stau cateva ore, nu le stau pe toate cu comp-ul in poala, deci e ok. Si cu trenul nu prea merg.
Am zis mai devreme ca vine cu Linpus Linux. O distributie chineza, bazata pe Fedora 8. Ce inseamna asta?
Inseamna sudo yum install orice! Adica ce imi trebuie mie: Kdevelop, gcc,g++, svn, perl, python. Si mai ce?
Si mai orice! Ca doar e Fedora, si sunt repository-uri pline de pachete.
Si merge yum?
Depinde! Dar asta mai incolo...
Cu ce vine el?
Cu o interfata bazata pe xfce, foarte light, care nu are wallpaper, ci scurtaturi spre cateva aplicatii. Dar. Alt+F2 cheama dialogul "Run Command". Si poti sa "Run Command" xterm. De aici incepe partea frumoasa. Am instalat tot ce a vrut inimioara mea, compilator, ide, tot. Si a mers fain. Si apoi am stat un pic si m-am gandit la viata, univers, si tot restul, la 42, si am zis sa fac si un yum update. Asta n-a fost chiar cea mai buna idee din lume. Adica, dupa reboot, xfce-ul, nu prea mai pornea.
Oricum el vine cu un cd de recovery. Dar nu vine cu cdrom, ca d-aia e asa usor.
Partea buna e ca cd-ul de recovery poate crea un usb stick de recovery, partea proasta e ca a doua zi dupa ce am cumparat Aspire one-ul, mi s-au stricat ambele desktop-uri.
Deci am mai asteptat cateva zile, salivand la noua achizitie cu care nu puteam sa ma joc, uitandu-ma la carcasa sclipitoare, si la monitorul negru, ca nu prea aveam de ce sa il pornesc, nu mergea nimic.
N-am gasit pe nicaieri DVD RW pe usb.
Am ajuns la sapa, acolo am facut un usb stick de recovery cu 3 click-uri, si tot cu 3 click-uri am reinstalat sistemul. In total 15 minute. Problema e ca recovery-ul sterge ce ai tot pe hard, si face o partitie mare si fericita, cu noul sistem de operare. Eu nu aveam nimic, dar daca aveam ....
Ce a urmat? Evident sudo yum install orice :-D .
Vine si cu utilitarul grafic de pachete de la Fedora, Pirut, da e cam lent si nu il folosesc. As fi preferat Synaptic ptr rpm-uri, sincer. Pot sa il instalez, dar mi-e lene.
Si am pus gcc, g++, make, automake, autoconf, autogen, m4, manpages, Kdevelop, kdesvn ... tot ce imi trebuie ptr dezvoltare. De data asta nu am mai facut update.
yum update suprascrie pachetele din xfce modificate de Linpus, fata de Fedora. D-asta se cam duce tot.
Si acum merge brici.
Toate bune si frumoase?
Nu!
Mai e ceva.....
Care m-a cam dezamagit.
In afara de recovery-ul care sterge tot, instalarea sistemului de operare iti face o partitie Extended 2. Adica fara jurnalizare. Adica, daca se opreste calcul de la buton, sau din alte motive, fara sa opresti sistemul de operare, ei bine, cam pierzi date, adica risti sa nu iti mai porneasca. Oricum, daca nu reuseste sa booteze, si sa porneasca interfata grafica de vreo 3 ori, si din bios ii pui disable fast boot, scaneaza de erori partitia, si apoi merge bine. Dar parca nu prea vreau sa fac asta, eu vreau jurnalizare.
Pentru a activa jurnazlizarea partitiei, trebuie ca partitia sa fie dezmontata, sau montata read only. Fiind partitia montata ca /, adica radacina, nu prea poti face asta. M-am jucat cu grub-ul, cu inittab-ul, sa pornesc in consola. Nu prea merge! Grub-ul, desi i-am extins timpul de afisaj, de la 0 secunde la 10 secunde, bietul de el nu afiseaza nimic. Consolele virtuale nu sunt activate, cred ca din acelasi motiv, ptr ca nu ar afisa nici ele nimic. Asa ca mi-a fost teama sa modific in /etc/inittab run level-ul default. M-am mai jucat prin inittab, dar fara folos. Singura sansa, este sa fac un live usb de la alta distributie, si sa bootez dupa el.
Si apoi: tune2fs -j /dev/partitie. Si asta e jurnalizarea, acum devine partitie Extended 3, si ai siguranta datelor.
Dar asta in episodul urmator, poate incerc saptamana viitoare.
Am pus repository-ul de la livna, am instalat vlc player, asta al lor, un wraper peste mplayer nu prea reda si imaginea la avi-uri. Deci e cam inuti. Si la ce sa ma uit, la dvd-uri video? Pai nu are dvd player!
Da cu vlc faci treaba!
Cu xfce-ul merge brici, oricum, mie doar consola imi trebuie, insa cred ca oricine se poate descurca cu ce ofera Aspire One-ul. O interfata care iti da de la inceput tot ce iti trebuie mura in gura pe ecran, nu mai stai sa cauti, si daca vrei si alte tweak-uri, alt+f2, xterm si apoi, xfce-settings-show, la categoria Desktop, tab-ul Behaviour, bifezi "Show desktop menu on right click". Acum oriunde dai right click pe ecran, iti apare un meniu cu toate aplicatiile instalate (si cele instalate cu yum) si toate setarile (inclusiv package managerul si cele de la xfce sau compiz, ptr efecte grafice 3d).
Concluzie:
Cum ma inteleg cu el? Super! Mic, usor, silentios, puternic si evident ieftin! Ca geek il recomand, ai ce hack-ui la el, si ca utilizator care vrea sa dea click si sa-i mearga din treburile de zi cu zi, iar il recomand!
Mai e un site, aspireoneuser.com cu tutoriale, si hacking, pe care eu l-am pus ca pagina de start a firefox-ului. E cat de cat util.
Si ca sa fac si rezumatul si concluziei:
Imi place!

8 comentarii:

Anonim spunea...

Am citit într-un articol, că se foloseşte sistemul de fişiere fără jurnalizare pentru a mari durata de viaţă a SSD-ului.
Nu prea sunt avansat la capitolul Linux şi aş vrea să ştiu dacă la distribuţia asta de Linux (Linpus) se poate mapa tastatura pe RO winkeys, din sistem, fără alte adaosuri. La EeepC se poate atât din KDE cât şi din IceWM.

Anonim spunea...

hardul tau e de 12 sau de 120 ?

am si eu unul blue saphire si cautam alb ..tot 12 mil am dat pe el da are hdd de 120. il am de 3 zile.

daca si al tau e ca nou putem sa facem schimb :D

Andrei Mertesz spunea...

Am probleme cu recovery dvd si ceva intrebari legate de linux... daca m-ai putea ajuta ti-as fi recunoscator...

Anonim spunea...

Nu, nu se poate mapa RO.
In continuare am nevoie de ajutor cu linpus linux...

Ionut spunea...

salut,

ia ziceti, cu ce va pot ajuta?
eu va recomand sa puneti fedora pe el, e chiar fain, si daca folosesti o interfata gen lxde, e si foarte rapid.

Andrei Mertesz spunea...

As avea nevoie de functionalitatea pe care o am pe win cu Borland C si C++, un editor de text pt. java si PHP, compilatoare de java si C++, un program gen XAMPP.
Acuma, experienta mea de linux se sareduce la ce am invatat acum 2 ani cu LSK Desktop (Linux Starter's Kit), o distributie bazata pe gnome.
Initial am pus Netbeans, si am descoperit ca nu am compilator de C++ (G++ parca e in linux).
Exista vreo solutie mai integrata sau trebuie sa le pun separat pe toate.
Deci developing tools de C, C++, Java, PHP si MySQL.
Si cam care sunt pasii sa am instrumentele astea?
Daca m-ai putea ajuta nu neaparat cu lincuri (de ex. stiu ca JDK il iau de pe saitul Java), dar asa ca ordine de instalare si ce imi recomanzi.
Iti multumesc anticipat.

George Petre spunea...

@Iceman2160
Din cate inteleg esti interesat de un mediu de dezvoltare. Linux ofera multe alternative in acest sens, insa nu te astepta sa gasesti ceva gen Visual Studio. Un editor extrem de bun pentru mai toate limbajele de programare cunoscute e vim. Daca vrei ceva mai apropiat de Visual Studio incearca Eclipse...totusi asteapta-te sa se miste greu, pentru ca e scris in Java. Pe Debian si Ubuntu exista un pachet special pentru tool-urile de compilare, "build-essential".

Nu o sa insist aici intrucat deviem de la subiect, dar ne-ai dat o idee buna de articol in viitorul apropiat, motiv pentru care iti multumesc.

Cornel spunea...

Buna,
O intrebare: Daca stie cineva cum se poate instala un modem stik de la Vodafone, pe Aspire One, cu Linpus Linux ?
Multumesc.