joi, decembrie 11, 2008

Routere Wireless casnice si OpenWRT

Cu totii avem ziua de azi un laptop si un calculator personal, sau poate chiar mai multe calculatoare personale, daca familia e mare. Si totodata, pe toate avem nevoie de internet. Cum facem?

Cu ceva ani in urma mai toata lumea cauta informatii despre cum sa imparti conexiunea la internet prin ipchains. Lucrurile au evoluat astfel incat azi totul se face mult mai simplu, cu ajutorul unor dispozitive specializate: routerele.

Dar intai de toate, ce este un router? Un router este un dispozitiv al carui hardware si software e capabil sa execute operatii de routare si forwardare. Mai simplu spus, e dispozitivul care stie sa imparta si sa restrictioneze. Mai tehnic spus, este un dispozitiv de layer 3 conform Modelului OSI pe 7 straturi.

Odata definit rolul dispozitivului, raman de stabilit criteriile de alegere ale lui. Iata o lista in ordinea importantei lor:

1. Numarul de porturi
In functie de necesitatile noastre, trebuie sa avem suficiente porturi pe sarma. In cele mai multe cazuri 2 sunt de ajuns, iar majoritatea routerelor ofera 4.

2. Standardele Wireless suportate
Chiar daca majoriatea routerelor suporta toate standardele raspandite, e bine sa stiti ce reprezinta fiecare standard:


802.11b - banda de 2.4 Ghz, viteze de pana la 11Mbit/s
802.11g - banda de 2.4 Ghz, viteze de pana la 54Mbit/s
802.11n - banda de 5 Ghz, cu viteze de pana la 600MBit/s(urmeaza sa fie finalizat in Noiembrie 2009).

Este bine de stiut ca desi inca nu e finalizat, unele firme deja au comercializat dispozitive bazate pe acest standard, intuind ca acesta nu va varia cu mult de la actualul stadiu.

Totodata, este bine de stiut ca chiar daca routerul suporta viteza respectiva, trebuie ca si placa de retea wireless sa o suporte pentru ca transferul sa se realizeze la viteza maxima.

3. Protocolul retelei din care faceti parte

Acesta este un element extrem de important, dat fiind faptul ca providerii de internet din Romania variaza foarte mult in materie de standarde. O sa enumar aici o mica lista cu principalii provideri, aceasta avand doar titlu informativ, cel mai recomandat fiind sa luati legatura direct cu ISP-ul vostru inainte de a cumpara un router:

Rds - PPPoE
Romtelecom - PPPoE
UPC/Astral - DHCP

In cazul retelelor de cartier, lucrurile stau extrem de variat. Unele folosesc PPPoE(in general cele care necesita username si parola), altele ofera aplicatii proprii.

4. securitatea transmisiei

Trebuie cunoscut faptul ca dispozitivele Wireless implica mari probleme de securitate. Asta deoare toata informatia circula prin aer iar undele radio se pot propaga foarte departe in functie de conditiile atmosferice si antenele celor interesati sa le intercepteze.

S-ar putea spune "eu nu am nimic de ascuns, asa ca de mi-ar fi frica?". Chiar daca nu manipulati nici un fel de informatii cu caracter personal(desi mi-e greu sa cred ca un utilizator de internet din ziua de azi nu face plati online), se poate intercepta parola de logare in reteaua Wireless si un vecin poate face ilegalitati folosind conexiunea de internet neprotejata.

Exista cateva standarde de criptare cunoscute in materie de dispozitive wireless. Cele mai cunoscute sunt WEP, WPA, WPA2, TKIP, AES.

Tot la materie de securitate se pot trece si complexitatea firewall-ului si caracteristicile de tip port forwarding, necesare in cazul in care rulati un server pe unul din calculatoarele din retea si doriti sa fie vauzut extern.

5. Suportul pentru OpenWRT
Majopritatea oamenilor vor un router doar pentru a impartii internetul. Dar daca routerul este suficient de destept, se pot face mult mai multe cu ele. Un grup de entuziasti au adaptat kernelul de linux pentru dispozitivele de tip router, si au facut o distributie numita OpenWRT.

OpenWRT ofera acces prin ssh direct la dispozitiv. In acest fel, puteti sa va configurati un firewall mult mai complex(iptables). Un alt avantaj important e acela ca, printr-un patch de kernel se pot routa pachetele cu TTL 1, smecherie praticata de unii provideri pentru a opri redistribuirea conexiunii de internet.

Nu un ultimul rand, OpenWRT poate suporta harddisk-uri externe(pentru routerele ce au port USB) si pot rula servere ce necesita putin procesor. OpenWRT are de asemenea clienti de ftp si torrente pentru a putea rula download-urile ce necesita mult timp fara a porni calculatorul(evident, ma refer la cele distribuite legal :) )

Inainte de a cumpara un router, e bine sa aruncati un ochi pe Tabela de Hardware Suportat al OpenWRT.

6. Pretul

Nu trebuie uitat faptul ca intre routerele casnice nu exista diferente foarte mari. Tocmai de aceea, trebuiesc analizate cu atentie investitiile peste 500 de RON in acest sens. De altfel, doar pentru routare se gasesc dispozitive foarte bune si pana in 200 RON.


Acestea fiind criterile, ar mai fi cateva sfaturi minime de securitate cand utilizati un router wireless:

1. Schimbati parola de administrator

Majoritatea dispozitivelor au o parola standard. Asta inseamna ca oricine se poate conecta la reteaua wireless are acces la administrarea routerului, deci are control asupra conexiunii de internet.

2. Activati o parola pentru conectarea wireless

By default, majoritatea routerelor nu activeaza o parola pentru accesul wireless. Asta inseamna ca oricine din raza de actiune a routerului(care poate fi suficient de mare cat sa ajunga la vecini), se poate conecta si folosi conexiunea de internet. E bine chiar sa fie facut un filtru pe adresa MAC, chiar daca nici aceasta nu e o masura suficienta.

3. Activati criptarea

Netransmitand criptat, vi se pot intercepta mail-urile, discutiile pe programe de Instant Messenging, parole si card-uri. Trebuiesc folositi algoritmi de criptare cat mai performanti.



Cam acestea ar fi cateva criterii in selectarea unui router wireless. Cu siguranta nu sunt suficiente, dar va pot da o idee despre ce poate face un router. Succes in alegerea routerului potrivit.

Niciun comentariu: