luni, aprilie 20, 2009

10 Softuri esentiale in Linux(pentru Desktop-uri)

M-am gandit sa fac o lista cu cele mai frecvente 10 softuri pe care eu le folosesc in Linux. Evident ca fiind o chestiune de preferinte si Linux avand o serie de alegeri, optiunile sunt mult mai multe. Cred totusi ca aceasta lista e utila pentru cineva care tocmai isi instaleaza sistemul.

1. Firefox - popularul browser, cred ca nu sunt prea multe de comentat aici.

2. Thunderbird - clientul de mail dezvoltat de Mozilla. Stabilitate foarte buna, compatibilitate perfecta cu versiunea de windows, o viteza bunicica, motor de cautare excelent in mesaje si evident posibilitatea de extensii. Are si un plugin de calendar, pentru fanii celebrei optiuni din Outlook.

3. Mplayer - player video excelent. Poate rula si fisiere audio si suporta si playlist-uri. Unul din softurile ce pot fi considerate fara nici o rezerva "opera de arta"

4. PidGin - urmasul Gaim-ului, este un instant messenging extrem de stabil si care suporta toate protocoalele cunoscute(Yahoo, Jabber/Google Talk, Msn) si multe altele mai putin cunoscute

5. mc - echivalentul Total Commander-ului de Windows, este un excelent file manager in modul text.

6. Vim - un excelent editor text, recomandat mai ales programtorilor. Are feature-uri ca syntax highlighting si autocomplete si suporta foarte multe limbaje de programare si limbaje de scripting. Este extrem de configurabil si extrem de rapid, chiar si cu fisiere foarte mari.o

7. OpenOffice - populara suita de pachete dezvoltata de Sun, este o colectie de programe pentru office. Acolo unde nu poate face fata poate fi cu succes completata de Google Docs

8. k3b - un excelent program pentru scris cd-uri/dvd-uri

9. Amarok - un excelent player audio. Pe langa foarte multe feature-uri de organizare a librariilor de muzica, se integreaza foarte bine cu last.fm. Este de asemenea foarte bun pentru rularea stream-urilor audio(pentru radiourile online).

10. truecrypt - un excelent program pentru criptarea datelor, ce ruleaza atat pe linux cat si pe windows. Ofera extrem de multe posibilitati de protejare a datelor si este foarte usor de folosit.

2 comentarii:

Razvan spunea...

Vrei sa spui ca Firefox, Pidgin si OpenOffice n-au nimic excelent in ele?

George Petre spunea...

Ba din contra, vreau sa spun ca sunt atat de cunoscute incat nu cred ca se mai poate vorbi prea mult despre ele. Ideea postului e de a arata ca exista softuri foarte puternice pentru majoritatea task-urilor uzuale.